Publicerat den

Bygga om lokal till bostad

Det blir allt populärare att bygga om lokal till bostad från outnyttjade ytor i fastigheter, som källare och vindar. Framförallt är det lönsamt eftersom det kan generera intäkter till föreningen från både försäljningsintäkter och löpande avgiftsintäkter på lång sikt.

I den här korta guiden kommer vi att förklara hur processen går till och hur du bör gå tillväga för att konvertera oanvända – dolda tillgångar – i din fastighet till bostadsytor.

Hur omvandlar man lokalen?

Att bygga om lokaler för bostäder innebär en mängd viktiga överväganden. Det första och främsta steget i ett projekt är att genomföra en förstudie och undersöka självaste möjligheterna för att omvandla lokalerna. Därefter är det nödvändigt att ansöka om bygglovsansökan. I dessa situationer är det bäst att få hjälp av en projektledare som kan gå igenom hela ansökan tillsammans med dig.

Därtill är det viktigt att ta hänsyn till de tekniska egenskapskraven och de krav som behövs för att förvandla lokalen till en bostad. Dessa inkluderar sådana saker som att se till att det finns tillräckligt med utrymme för att installera nya apparater, vara uppmärksam på hur elektricitet kommer att gå genom bostaden och säkerställa till att byggreglerna följs. I detta stadiet är det även lätt hänt att överse viktiga saker som bland annat lutningar i marken, tillgång till parkeringsplatser och trappsteg.

Bygga om lokal till bostad

Det kan vara helt otrolig bygga om lokal till bostad eftersom det kan generera löpande inkomster, samt minskade drift- och underhållkostnad per hushåll eftersom föreningens kostnader och det inre underhållsansvaret fördelas på fler hushåll. Men när du omvandlar en outnyttjad yta till bostad behöver du anlita en extern hjälp. Idag finns det flertalet firmor som specialiserar sig på att bygga om lokaler till bostadsrätter. Det allra bästa är att nå ut till minst tre bolag och be om deras prisofferter och referenser ifrån tidigare, liknande projekt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *